Buletin Cosmic #156
Detalii despre Chandrayaan-3, un nou echipaj ajunge la bordul ISS, Starship efectuează un nou test static și un grup de cercetători chinezi publică un articol despre sateliții americani de spionaj
Misiunea Chandrayaan-3:
Coordonatele locului unde a aselenizat landerul Vikram sunt 69.373°S, 32.319°E; destul de departe de Polul Sud, Chandrayaan-3 rămâne misiunea lunară care a trimis o sondă pe Lună la cea mai mare latitudine (în valoare absolută).
Landerul Vikram se află la doar aproximativ 350 metri de punctul ales inițial de ISRO pentru aselenizare (zona desemnată inițial era o elipsă de 4x2.5 km).
Contactul cu solul lunar s-a făcut cu o viteză de 0.983 m/s, cu mult mai puțin decât limita de 2 m/s pe care o putea suporta landerul.
Locul în care a aselenizat sonda Vikram a misiunii Chandrayaan-3 a fost botezat de ISRO “Shiv Shakti”, iar locul în care acum 4 ani s-a prăbușit landerul misiunii Chandrayaan-2 a fost botezat “Tiranga”, o denumire colocvială a steagului Indiei.
În 30 august, ISRO a publicat prima imagine a landerului Vikram realizată de roverul Pragyan, după care a urma un a urmat un nou set de imagini.
Avem un scurt video cu coborârea roverului pe suprafața lunară (a cărui calitate a fost îmbunătățită, pornind de la imaginile originale ale ISRO).
ISRO a publicat și un clip cu coborârea landerului pe Lună, însă pentru că la momentul scrierii acestui text, site-ul ISRO nu pare să funcționeze, o să distribui un link de pe Twitter.
Misiunea pe suprafața lunară va continua pentru aproximativ 14 zile, pentru că nici roverul și nici landerul nu sunt proiectate pentru a supraviețui nopții lunare; pe orbită însă va rămâne modulul de propulsie al misiunii Chandrayaan-3, dar și mai vechea sondă orbitală Chandrayaan-2.
Știri din spațiu, pe scurt:
Capsula Dragon “Endurance” a andocat duminică, 27 august, 13:25 UTC cu modulul Harmony al Stației Spațiale Internaționale (ISS), după lansarea din 25 august, avându-i la bord pe Jasmin Moghbeli (comandant, primul zbor), Andreas Mogensen (pilot, al doilea zbor), Satoshi Furukawa (specialist, al doilea zbor) și Konstantin Borisov (specialist, primul zbor). Cei 4 vor petrece aproximativ 6 luni la bordul ISS, parte a echipajelor 69/70. Andreas Mogensen este primul pilot non-american al unei capsule Dragon.
Vineri, 25 august, la Boca Chica, SpaceX a efectuat un nou test static al Boosterului 9, care a durat 6 secunde (adică exact perioada de timp planificată inițial), probabil ultimul înainte de o nouă lansare Starship. SpaceX a confirmat că 2 din cele 33 de motoare Raptor s-au oprit în timpul testului. Starship se pregătește pentru o nouă lansare, însă suntem probabil la câteva săptămâni distanță de un astfel de eveniment.
Satelitul Inmarsat 6-F2, construit de compania europeană Airbus Defence and Space și lansat în februarie de o rachetă Falcon 9, pare să se fi defectat în timp ce se îndrepta spre slotul orbital alocat. Viasat, compania care îl administrează, se teme că Inmarsat 6-F2 nu va mai putea fi folosit. Satelitul a fost asigurat pentru 350 milioane de dolari. Este a doua problemă majoră a pentru Viasat, după ce și satelitul ViaSat-3 Americas (construit de Boeing, lansat de o rachetă Falcon Heavy în luna mai și asigurat pentru 420 milioane de dolari) nu a reușit să își desfacă antena și rămâne deocamdată inactiv.
Motoarele modulului Zvezda ale Stației Spațiale Internaționale (ISS) au fost activate joi, 24 august, la ora 15:00 UTC, timp de 21.5 secunde, pentru evitarea unui deșeu orbital; NASA nu a precizat natura deșeului, dar andocarea navei Progress MS-24 (vineri, 25 august) și lansarea Crew-7 (sâmbătă, 26 august) nu au fost afectate.
NASA amână până în 2026 un nou apel pentru misiuni de tip New Frontier, apel care trebuia să fie lansare în acest an. Motivul este, așa cum probabil vă așteptați, legat de constrângeri financiare. Până în prezent, NASA a lansat 3 misiuni interplanetare finanțate în urma unor apeluri New Frontier: New Horizons (spre Pluto, Charon și Centura Kuiper), Juno (aflată acum pe orbita lui Jupiter) și OSIRIS-REx (care în acest an revine pe Pământ cu eșantioane de pe asteroidul Bennu). Dragonfly, o misiune spre Titan, satelitul lui Saturn, se pregătește pentru lansare în 2027.
ESA amână pentru 5 septembrie un test static al rachetei Ariane 6, în care motorul Vulcain 2.1 trebuia să fie activat pentru câteva secunde. Testul a fost inițial programat pentru 29 august, dar o problemă tehnică al unui sistem de alimentare cu combustibil a dus la amânarea testului. Un al doilea test, mai lung, este programat pentru 26 septembrie. Noua rachetă Ariane 6 va debuta anul viitor.
RAND Corporation a publicat, relativ recent, un raport cuprinzând o analiză a 101151 de rapoarte publice a observării unor fenomene aeriene neidentificate (unidentified aerial phenomena —UAP, cunoscute până nu demult ca Obiecte Zburătoare Neidentificate —OZN) între 1998 și 2022. Raportul poate fi descărcat gratuit de pe site-ul oficial al RAND Corporation.
În 28 august, Jupiter pare că a fost lovit de un (nou) asteroid (sau o cometă).
Firefly Aerospace, împreună cu Millennium Space Systems, se pregătesc pentru o misiune specială a Forțelor Spațiale ale SUA (VICTUS NOX): timp de 6 luni, vor fi permanent în alertă, pentru a putea pregăti o rachetă de lansare în mai puțin de 24 de ore, oricând vor fi solicitați. Practic, după ce Forțele Spațiale dau alarma, Millenium Space Systems are la dispoziție 60 de ore să transporte satelitul la Vandenberg, să-l alimenteze și să-l integreze în treapta superioară a rachetei Firefly Alpha. Apoi, Forțele Spațiale vor comunica parametri orbitali și Firefly Alpha vor avea la dispoziție 24 de ore să pregătească racheta și softul de bord pentru lansare.
Un grup de cercetători chinezi a publicat un studiu privind spionarea sateliților de pe orbita geosincronă. Da, e vorba despre sateliți de spionaj care se apropie de alți sateliți de spionaj ai unei țări inamice, pentru a-i observa mai bine și pentru a le putea astfel deduce performanțele tehnice. Statele Unite au mai mulți sateliți lansați special pentru acest lucru (seria GSSAP), dar Rusia și China efectuează și ele astfel de activități. Studiu de caz a fost ales satelitul american GSSAP-4, care s-a apropiat în mai multe rânduri de satelitul chinezesc Shijian-20. Concluziile studiului? O apropiere de 10 km poate fi suficientă pentru a distinge destul de bine caracteristicile fizice ale satelitului spionat (dimensiuni, mărime antene/oglinzi etc). Accesul la articol este liber, abstractul este în limba engleză, dar conținutul este în chineză.
Geosynchronous orbit is a strategic location in space. It contains communications satellites, data relay satellites, electronic reconnaissance satellites, missile early warning satellites and weather satellites. [...] In order to control this strategic area and ensure its superiority in space, the US military, supported by its military strategy, advanced technology and financial resources, has deployed a large amount of space offensive and defensive equipment. The United States Air Force put forward the Geosynchronous Space Situational Awareness Program (GSSAP). Through close tracking and monitoring of high-value targets, it can master the mission function, configuration, performance indicators, activity rules and other information of each satellite, and understand the intention, process and effect, so as to strengthen the one-way transparency advantage of space posture. Therefore, it is necessary to conduct in-depth research and analysis on the development history, platform condition, orbit characteristics, mission control and overall index of GSSAP satellite.
Oameni în spațiu:
La bordul Stației Spațiale Internaționale se află următorii membri ai Expediției 69:
Serghei Prokopiev, 🇷🇺 Roscosmos, Soiuz MS-22, din 21.09.2022;
Dimitri Petelin, 🇷🇺 Roscosmos, Soiuz MS-22, din 21.09.2022;
Francisco Rubio, 🇺🇸 NASA, Soiuz MS-22, din 21.09.2022;
Stephen Bowen, 🇺🇸 NASA, Dragon Crew-6, din 03.03.2023
Warren Hoburg, 🇺🇸 NASA, Dragon Crew-6, din 03.03.2023
Sultan Al Neyadi, 🇦🇪 MBRSC, Dragon Crew-6, din 03.03.2023
Andrei Fediaev, 🇷🇺 Roscosmos, Dragon Crew-6, din 03.03.2023
Jasmin Moghbeli, 🇺🇸 NASA, Dragon Crew-7, din 26.08.2023
Andreas Mogensen, 🇩🇰 ESA, Dragon Crew-7, din 26.08.2023
Satoshi Furukawa, 🇯🇵 JAXA, Dragon Crew-7, din 26.08.2023
Konstantin Borisov, 🇷🇺 Roscosmos, Dragon Crew-7, din 26.08.2023
La bordul Stației Spațiale Chineze se află următorul echipaj:
Fei Junlong (🇨🇳 CNSA, Shenzhou-15), din 30.12.2022.
Deng Qingming (🇨🇳 CNSA, Shenzhou-15), din 30.12.2022.
Zhang Lu (🇨🇳 CNSA, Shenzhou-15), din 30.12.2022.
Lansări orbitale recente:
129-2023: O rachetă Falcon 9 a lansat 22 de noi sateliți Starlink (6.11) v2 Mini, de pe rampa SLC-40 a centrului spațial Cape Canaveral, duminică, 27 august, ora 01:05 UTC; a fost al 3-lea zbor al treptei primare B1060, care a fost recuperată pe barja Just Read the Instructions, aflată la 618 km în largul coastei Floridei.
128-2023: În 26 august, la ora 07:27 UTC, o rachetă Falcon 9 a lansat pe orbită capsula Dragon “Endurance” cu echipajul Crew-7, de pe rampa LC-39A a centrului spațial Kennedy din Florida; pentru această lansare, SpaceX a folosit o treaptă primară nouă, B1081, care după lansare a revenit la sol (LZ-1); lansarea a fost amânată cu aproximativ 24 de ore, pentru verificarea suplimentară a unor componente ale sistemului de menținere a vieții.
127-2023: Vineri, 25 august, la ora 04:49 UTC, o rachetă Ceres-1 (Gushenxing-1) a companiei Galactic Energy (Xinghe Dongli) a lansat pe orbită heliosincronă satelitul JIlin-1 02-A de la centrul spațial din Jiuquan. Este al 3-a lansare cu succes pentru Ceres-1 în ultimele 34 de zile și a 8-a lansare de succes pentru această rachetă, de la debutul ei din noiembrie 2020. Următoarea lansare este programată pentru 5 septembrie și va avea loc de pe o platformă maritimă.
126-2023: Miercuri, 23 august la ora 23:45 UTC, o rachetă Electron a lansat de pe rampa 1B a complexului spațial de la Mahia, Noua Zeelendă, doi sateliți Capella Acadia pe orbită terestră joasă (640 km altitudine, înclinație 58°), în misiunea We Love The Nightlife; unul din cele 9 motoare Rutherford ale primei trepte a fost refolosit, după ce a fost folosit într-o misiune precedentă; după acest zbor, treapta primară Electron a fost recuperată din apele Oceanului Pacific
F07-2023: Miercuri, 23 august 2023, Coreea de Nord a încercat să lanseze un satelit militar de spionaj (Malligyong-1) folosind o rachetă Chollima-1, însă lansarea a fost un eșec; este a doua tentativă nereușită de lansare a unui satelit nord-coreean folosind noua rachetă orbitală Chollima-1, după eșecul din 30 mai 2023.
Detalii și statistici despre toate zborurile orbitale, găsiți pe site-ul www.parsec.ro.
Știrile despre spațiu, în ordine cronologică și înainte să fie grupate în newsletterul săptămânal, precum cel de față, pot fi citite pe Substack Notes.