Buletin Cosmic

Buletin Cosmic

Share this post

Buletin Cosmic
Buletin Cosmic
Buletin Cosmic 172
Copy link
Facebook
Email
Notes
More

Buletin Cosmic 172

Un nou echipaj a ajuns pe orbită, un set de baterii uzate a căzut de pe orbită, noutăți privind viitoarele misiuni cu echipaj uman ale Indiei (spre orbită) și Chinei (spre Lună), plus știri locale

Claudiu Tănăselia's avatar
Claudiu Tănăselia
Mar 10, 2024
∙ Paid
3

Share this post

Buletin Cosmic
Buletin Cosmic
Buletin Cosmic 172
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
Share

Un nou parsec.ro!

În emisfera nordică este aproape primăvară, așa că site-ul parsec.ro și-a schimbat recent hainele: este mai colorat, conține mai multe informații ca oricând și va fi adus la zi mult mai frecvent decât până acum, pentru că devine principala sursă de știri din spațiu (nu înseamnă că știrile din spațiu dispar de pe Facebook, înseamnă doar că voi avea mai multă grijă de site de acum înainte); probabil este unul dintre cele mai rapide site-uri pe care le veți vizita în ziua de azi, pentru că nu are nici un fel de scrípturi (nici măcar Google Analytics, nu colectează nici un fel de date despre vizitatori), totul este doar HTML și veți găsi acolo știrile în ordine cronologică, fără algoritmi de sortare—știri disponibile și prin RSS sau Mastodon.

Orbita terestră

În 28 februarie, în jurul orei 06:30 UTC, satelitul american Thermosphere Ionosphere Mesosphere Energetics and Dynamics Mission --TIMED al NASA și satelitul militar rusesc Cosmos-2221 au trecut foarte aproape unul de altul, însă din fericire o coliziune nu a avut loc. Deși TIMED încă este activ, el nu mai poate fi manevrat pe orbită, pentru a evita astfel de evenimente, iar Cosmos-2221 este inactiv. Compania LeoLabs estimează că cei doi sateliți, aflați la 608 km altitudine, au trecut la mai puțin de 20 de metri unul de celălalt, cu o viteză relativă de 14 km/s. În cazul unui impact, ar fi putut rezulta, pe orbita terestră joasă, între 2000 și 7000 de noi fragmente catalogate (în prezent, pe orbita terestră joasă sunt 12000 de fragmente catalogate, deci numărul acestora ar fi putut crește cu 50%).

În 1-2 martie a avut loc a doua activitate extravehiculară a echipajului Shenzhou-17, de la bordul stației spațiale Tiangong (după cea din decembrie 2023). Tang Hongbo (care a participat și la activitatea extravehiculară precedentă, din decembrie 2023) și Jiang Xinlin au petrecut aproximativ 8 ore în afara stației spațiale pentru a repara panourile solare ale modulului central Tianhe, avariate în urma impactului cu micrometeoroizi (cei doi au reveni în stația spațială în jurul orei 05:32 UTC).

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Claudiu Tănăselia
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More