Buletin Cosmic 192
Noi planuri pentru stația spațială Axiom, megaconstelații chinezești și europene, un satelit militar american s-a dezintegrat pe orbită, 2 activități extravehiculare, survol record pentru sonda Parker
Orbita terestră
Pentru prima lansare de sateliți din constelația chineză Guowang (SatNet) din 16 decembrie, s-a folosit în premieră o rachetă Changzheng-5B cu treapta superioară Yuanzheng, ceea ce înseamnă că treapta primară s-a înscris pe o traiectorie suborbitală după separarea de treapta secundară și nu mai avem emoții cu privire la revenirea ei prin atmosferă, așa cum s-a întâmplat când au fost lansate modulele stației spațiale Tiangong (când nu a existat o treaptă secundară și când treapta primară a ajuns pe orbită pentru amplasarea modulului, după care a revenit necontrolat, câteva zile mai târziu). Changzheng-5B este cea mai puternică rachetă chineză și poate urca aproximativ 25 de tone pe orbita terestră joasă—adică mai mult decât o rachetă Falcon 9 când nu este recuperată (dar semnificativ mai puțin decât Falcon Heavy). Costurile lansările Changzheng-5B sunt greu de estimat, deși unele zvonuri spun că nu ar fi departe de costurile unei lansări Falcon 9 (deși, nefiind recuperabilă, lansările nu pot fi atât de dese din cauza imposibilității de a produce o rachetă la câteva zile, ritmul de lansare Falcon 9—reutilizabilă). Până acum, Changzheng-5 a fost (de obicei) folosită pentru lansări spre Lună și Marte, iar varianta Changzheng-5B pentru lansări spre orbita terestră joasă, pentru asamblarea stației spațiale Tiangong. Au fost lansați (doar) 10 sateliți de telecomunicații, despre care nu știm nimic: nu știm cum arată pentru că nu am văzut nici o imagine publică, dar putem estima masa lor: trebuie să fie niște sateliți masivi, pentru că este greu de crezut că s-ar fi folosit perla flotei de lansatoare chinezești dacă nu era neapărată nevoie, deci probabil un astfel de satelit are undeva în jur de 2-2.5 tone. Spre comparație, un satelit Starlink din generația actuală are undeva în jur de 700-800 kilograme. Asta ne poate face să credem că megaconstelația Guowang are și o componentă militară, fiind vorba despre o constelație guvernamentală (așa cum avem și Starshield, varianta militară a sateliților Starlink). Spre deosebire de cealaltă megaconstelație chinezească, Qianfan, care este comercială și care folosește pentru lansare Changzheng-6A. Ambele constelații urmează să aibă mii de sateliți pe orbita terestră joasă. Trenul de sateliți Guowang, a fost observat din Oklahoma, de utilizatorul de YouTube Tycho Tracker.
În 22 decembrie, la ora 01:10 UTC, motoarele navei cargo Progress MS-28 au fost activate pentru 811.3 secunde, ridicând altitudinea Stației Spațiale Internaționale cu aproximativ 2.3 km, pregătind astfel plecarea capsulei Soiuz MS-26 și sosirea capsulei Soiuz MS-27.
Lansarea misiunii Crew-10 spre Stația Spațială Internațională a fost amânată cu aproximativ 1 lună, fiind acum programată pentru finalul lunii martie 2025. Motivul este timpul suplimentar de care NASA și SpaceX au nevoie pentru a pregăti o nouă capsulă Dragon care va efectua acest zbor (C213). Capsula Dragon îi va transporta pe orbită pe Anne McClain, Nichole Ayers, Takuya Onishi și Kirill Peskov. Această amânare înseamnă că Butch Wilmore și Suni Williams vor rămâne la bordul stației spațiale, pentru că amânarea misiunii Crew-10 duce automat și la amânarea întoarcerii capsulei Crew-9, care urmează să îi aducă acasă pe cei doi astronauți, după ce capsula Starliner s-a întors pe Pământ în 07 septembrie, fără echipaj.
DMSP-5D2 F14, un satelit meteorologic militar american (USA-131) s-a dezintegrat pe orbita terestră joasă, astăzi, în jurul orei 02:10 UTC, la 840 km altitudine, însă, conform Forțelor Spațiale ale SUA, fragmentele rezultate nu reprezintă un risc imediat pentru Stația Spațială Internațională. Satelitul a fost lansat în 1997 de o rachetă Titan-IIG.